Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 23 d’abril del 2018

Santa Eulàlia de Riuprimer-ermita de Sant Sebastià i memorial al Pacte dels Vigatans










 


Mini excursió a l'ermita de Sant Sebastià, un indret carregat d'història dins de la ruta del 1714, ja que en aquesta ermita es va signar l'any 1705 l'anomenat Pacte dels Vigatans. 
A part d'història l'indret situat dalt d'un turó a 770 metres d'alçada és una magnífica talaia sobre la plana de Vic. 
Poca explicació es pot fer d'aquesta curta caminada ja que a aquesta ermita si pot arribar amb cotxe i el recorregut a peu segueix aquesta pista de 2kms. 
Per a situar-nos a l'inici de l'excursió hem d'anar de Vic a Santa Eulàlia de Riuprimer (7 kms) uns 100 metres abans d'arribar-hi a la dreta hi ha un cartell molt gros que indica "Sant Sebastià", podem deixar el vehicle allà mateix o una mica més amunt. 
A falta de ressenya excursionista farem una mica de ressenya històrica d'aquest important pacte. 
El Pacte dels Vigatans fou l'acord establert el 17 de maig de 1705 entre diverses personalitats de la petita noblesa vigatana, coneguts popularment com a "Els Vigatans" i més oficialment com a Companyia d'Osona, aplegats a l'ermita de Sant Sebastià, a la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer (Bisbat de Vic), pel qual s'atorgaven poders i es comissionaven Domènec Perera i Antoni de Peguera per negociar un tractat d'aliança amb Anglaterra. 
Aquesta ermita fou escollida per a la trobada degut a la seva situació elevada per sobre la plana de Vic i que permetia vigilar els accessos i també perquè quedava apartada de les rutes més transitades de la zona. 
Segons aquesta proposta de pacte secret amb el Regne d'Anglaterra, aquests facilitarien ajuda militar contra Felip V de Castella, així com es comprometrien a respectar Carles III i les lleis catalanes. A canvi, els catalans austriacistes es conjuraven a facilitar el desembarcament de tropes de la Gran Aliança a la costa catalana i a alçar diverses companyies de miquelets comandades per Josep Moragues i Mas. 
Llorenç Tomàs, rector del poble el 1705, va instigar la trobada a l'ermita de Sant Sebastià que havia de cristal·litzar en aquest Pacte. Un mes més tard, el 20 de juny del 1705, els comissionats Domènec Perera i Antoni de Peguera i d'Aimeric es reunirien a la capital de la República de Gènova, per a signar el Tractat de Gènova amb Mitford Crowe, l'enviat de la reina Anna d'Anglaterra. 
Fruit d'aquesta reunió el 22 d'agost del mateix any 1705, una armada angloholandesa, en que viatjava el mateix arxiduc Carles, fondejà davant de Barcelona amb 10.000 efectius i prou artilleria per a iniciar un setge. A partir d'aquesta maniobra la guerra de Successió es perllongar fins el 1714. 
A la reunió i asistiren: 
Llorenç Tomàs i Costa, de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), rector de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, que fou qui convocà els patriotes. 
Antoni de Peguera i d'Aimeric i Josep Anton Martí, ambdós de Vic 
Antoni de Cortada i Carles de Regàs i Cavalleria, ambdós de Manlleu 
Francesc Macià Ambert, de Roda de Ter, més conegut com a Bac de Roda degut al seu matrimoni amb la pubilla del mas Bac. 
Jaume Puig i els seus fills Antoni i Francesc, de Perafita 
Josep Moragues i Mas, de Sant Hilari Sacalm. 
Actualment en record d'aquesta reunió hi podem trobar una bonic i original monument commemoratiu amb les figures metàl·liques dels assistents a aquesta trobada i amb un cartell a la part posterior de cada figura explicant breument l'historial del personatge en qüestió. 
HORARI: 
És una excursió molt curta i tot dependrà del ritme, però per terme mig podem estar 30 minuts per a pujar i 25 per a baixar.
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Santa Eulàlia de Riuprimer-ermita de Sant Sebastià I memorial al Pacte dels Vigatans - Santa Eulàlia de Riuprimer, Catalunya (España)- GPS track


 


 

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada