Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 15 d’abril del 2017

Sadernes-Sant Martí de Talaixà i tornada per la Quera





 


 




Interessant excursió que ens porta a visitar un indret una mica allunyat del recorregut típic de la vall de Sadernes i que ens enfila fins el bonic indret del coll de Talaixà. 
Un indret molt bonic amb unes vistes molt extenses. Per un costat del Bassegoda i per l'altre fins el Puigsacalm. 
Important cruïlla de camins entre les valls de Sadernes i d'Hortmoier i d'excursions a Sant Aniol pel Salt de la Núvia i als cims de les Bruixes i Comanegra, entre altres. 
També hi ha la reconstruïda ermita de Sant Martí i el refugi del Centre Excursionista d'Olot de Talaixà, inaugurat l'any 2014 aprofitant una part de l'habitatge que durant les dècades del 1980 i 1990 era l'habitatge de Rodrigo Gómez, en “Rodri”, un home que es va fer famós per haver resistit l'intent del propietari de tancar tota la vall d'Hortmoier per explotar-la per a la cacera. En aquella època, el CE d'Olot va donar-li suport pujant-li materials i queviures a canvi que mantingués oberta una part de la casa com a refugi. En “Rodri” es va morir l'any 2000. 
L'indret, repeteixo, és molt bonic i mereix una visita, la continuació més freqüent de l'excursió és seguir fins a Sant Aniol, passant pel salt de la Núvia, però si es vol escurçar-la, i per no tornar pel mateix lloc, podem seguir fins a les ruïnes de l'antic mas de la Quera i allí deixar el camí a Sant Aniol i seguir la pista que ens porta a retrobar l'itinerari de pujada. 
El mas de la Quera era una gran casal que estava format per diferents cossos, l'accés es realitzava per un pas molt estret i fàcilment defensable, entre el mas i la pallissa grossa. 
Fou el mas més important de Talaixà i la rodalia i a la banda de ponent de la casa hi ha una capella sense culte. 
Tot el conjunt està actualment en un estat de ruïna total. 
Comencem l'itinerari a Sadernes, ja que entre el 15 de març i el 15 d'octubre no es pot circular fins l'aparcament nº 3 de la vall de Sadernes, i això ens obliga a caminar 1,8 kms d'anada i el mateix de tornada. 
Seguim, doncs, la pista i poc després de l'esmentat aparcament nº 3 i poc abans d'una cruïlla de pistes a l'esquerra surt un camí que baixa per creuar el torrent pel pont de Valentí (hi ha un cartell indicatiu). 
Creuat el torrent seguim el bonic camí a Sant Aniol que va a ran de la llera del riu, tot passant pel costat d'una sèrie de bonics gorgs. 
Lentament el camí s'allunya del nivell del torrent i arribem a una cruïlla, on també hi ha cartell, hem de deixar el camí de Sant Aniol i seguir el de l'esquerra a Talaixà. 
Forta pujada per un bonic camí molt ben marcat. Creuarem la pista que puja fins la Quera dues vegades (la segona cruïlla es per on vindrem a la tornada). 
La vall s'enfonsa i la panoràmica es va obrint. L'ermita de Sant Feliu de Riu (just a l'altre costat del torrent) ens serveix de referència de la nostra progressió, ja que cada vegada queda més per sota nostre. 
Passem per tres antics indrets on hi havia carboneres i finalment el camí comença a planejar abans d'arribar a Talaixà. 
Per arribar a l'ermita de Sant Martí i als prats que l'envolten hem de passar pel costat del refugi del CE d'Olot. 
Desprès de gaudir extensament d'aquest indret, tornarem a passar pel refugi i seguirem el camí amb marques de GR que surt a l'esquerra, indicat en un multi-cartell com a Salt de la Núvia. 
El seguirem fins l'indret de les ruïnes de la Quera. El camí passa per l'esquerra del mas. Només deixar endarrere aquestes ruïnes el camí al Salt de la Núvia segueix a l'esquerra, però nosaltres seguirem una pista que comença en aquest indret. 
Seguirem la pista fins arribar a la cruïlla amb el camí de pujada. 
HORARIS: 
de Sadernes a Talaixà. 2h 
de Talaixà a la Quera: 15mn 
de la Quera a Sadernes: 1h 30mn 
TOTAL: 3h 45mn. 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Sadernes-Sant Martí de Talaixà i tornada per la Quera - Sadernes, Catalunya (España)- GPS track





 

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada