Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 16 de febrer del 2017

Alzina Sal·lari, Castellot de Tanca, turó de l'Espluga, font Bosquet, Castellot Roure Llarg, hospital Sang, turó Cort Fosca





 
Turó de l'Espluga

L'Espluga

Turó del Pujol
Turó de la Cort Fosca
 







Magnífic circuït per la serra de l'Obac enllaçant la zona de l'Espluga amb la de l'Hospital de Sang per la font del Bosquet. 
L'anunciat de l'excursió, tot i tenir el màxim de caràcters que permet el programa, concretament 125, es queda curt, ja que els indrets que visitarem son: la cova-avenc del Picarol, el coll de Tres Creus, les restes d'un antic enterrament de l'època medieval, les balmes de les Porquerisses, la font de la Pola, els Castellots de Tanca, la balma del Quarto de Reixa, el turó de l'Espluga, la balma de l'Espluga, l'avenc de l'Espluga, la font del Bosquet, el Castellot del Roure Llarg, el collet del Sentinella, un intent al turó del Pujol, l'Hospital de Sang i la cova de la Cort Fosca i el turó de la Cort Fosca. 
Com moltes excursions per aquesta zona de l'Obac combinarem indrets freqüentats amb d'altres molt poc visitats i en aquest cas la zona poc visitada és la del torrent de Figueret amb la font del Bosquet i la carena del. turó del Pujol de la que hi ha molt poca informació. 
L'itinerari comença a l'aparcament de l'Alzina del Sal·lari on seguirem la zona d'aparcament fins el final. Allà la via asfaltada gira a l'esquerra i a la dreta surt una pista, però seguint recta veiem que hi ha un corriol molt ben marcat que haurem de seguir. 
Costerut, però fàcil de seguir, en pocs minuts ens deixa davant de l'avenc del Picarol. Seguim pujant fins arribar a una pista que seguim pocs metres a l'esquerra fins que aquesta desemboca just al final de la pista asfaltada que hem deixat al començament. 
Seguim aquesta nova pista fins el coll de Tres Creus, tot i estar atent al parell de dreceres que escurcen el camí. 
Al coll de Tres Creus seguim l'indicador de la font de la Pola. Camí molt bonic que aviat s'obre a la panoràmica del Paller de Tot l'Any i de Montserrat. 
Arribarem a l'indret de la balma de les Porquerisses, situades en un mirador extraordinari i uns metres abans haurem vist les restes d'unes tombes medievals, de les que pràcticament no en queda res. 
Seguim el camí, una discreta desviació ens porta a la font i balma de la Pola, amb un parell de taules. Baixem per un poc marcat corriol per a trobar el camí que hem deixat. 
Anem seguint el camí, però hem d'estar atents al track doncs la cruïlla per anar al Quarto de Reixa és poc marcada al començament i és just abans d'arribar al coll de Tanca. Si arribem al coll haurem de recular uns metres. 
Aquest camí, només és poc marcat just al començament, després és molt marcat i evident. 
Passem pel costat d'unes balmes i més endavant haurem de deixar el camí per seguir a la dreta un corriol que s'enfila sense cap dificultat fins la punta dels Castellots de Tanca. Fa pocs dies hi havia un pessebre (finals de gener del 2017) amb un llibre registre i ara (mitjans de febrer del 2017) ja no hi és. 
Tornarem a la cruïlla anterior i ara visitarem la balma del Quarto de Reixa, molt amplia, amb una manta i una mena de forn de llenya. 
Deixarem a la nostra dreta la pujada a la cova foradada del Quarto de Reixa i la seva corda d'accés. 
Ara ja veiem l'arrodonit turó de l'Espluga, el camí ens hi va apropant, quan ja estem arribant a la balma obrada de l'Espluga ens desviarem a la dreta per tal de pujar-ne al turó. 
No és gens difícil, però al començament t'has d'ajudar amb les mans. Després de contemplar la panoràmica totalment agresta i dura, sortirem del turó per l'altre costat i baixarem per dins del bosc fins arribar a la pista. 
Si volem visitar la balma de l'Espluga (totalment recomanable) girarem a l'esquerra i en un parell de minuts ja hi serem. 
Després de gaudir d'aquest indret tan singular seguirem la pista, que poc després s'acaba en una amplia esplanada. 
En aquest indret podem visitar a la dreta una petita bassa i a l'esquerra surt un corriol, ben marcat que davalla fins l'avenc de l'Espluga de 122. En el rànquing de cavitats més fondes de Catalunya, es situa en el lloc 24 i encara queda un tros de la placa que recorda un accident mortal d'un noi de 15 anys ocorregut al maig de l'any 1971. 
Tornem a l'esplanada del final de la pista i seguim el camí que continua al final de l'esmentada esplanada i una mica a la dreta. 
Ara estem davallant en mig d'una espesa vegetació al fons del torrent del Figueret. 
Abans arribar al fons ens trobem amb la font del Bosquet. Just al costat d'una torrentera. Indret emboscat i humit. Seguim baixant i aviat arribem al llit del torrent del Figueret, el creuem i seguim el corriol, que ara comença a pujar. Sempre molt ben marcat va guanyant alçada, passem pel costat d'una gran fita i arribem de nou a la pista que hem deixat a l'Espluga. 
La seguim uns metres a la dreta. Estem sota les impressionants parets del Castellot de la Carena del Roure Llarg. 
Just passat per sota la vertical del Castellot un corriol, també molt ben marcat, s'enfila per l'esquerra per tal d'assolir un collet. 
Si seguíssim el corriol per l'atre costat del collet baixarem al Sot de Matarrodona. 
Avui no és el cas. Girem a l'esquerra i ens enfrontem amb la fàcil, però dreta, canal herbada que permet assolir l'esmentat Castellot. 
Després de contemplar la gran panoràmica de les roques que ens envolten, on destaca la carena de la roca Foradada de Matarrodona, el Malpàs, inclús el llunyà puig Andreu, el turó de l'Espluga que hem assolit fa una estona i de la carena del turó del Pujol. 
Baixem del Castellot per on hem vingut i ens situem novament al collet, abans, però, podem visitar la balma de les Orenetes. 
Seguim el camí, a la sortida del collet fa una curta i senzilla grimpada i després ens porta al collet del Sentinella, que és una cruïlla de camins. 
Del collet surt a la dreta un petit corriol que comença a recórrer la carena del turó del Pujol. Després d'un començament sinuós arriba a un petit promontori, amb una petita fita, on la sortida queda tallada per tots els costats, només pel vessant N sembla que es pugui baixar desgrimpant uns metres una mica exposats. Degut a que la pedra estava totalment molla i les preses son escasses i de poc fiar, vaig optar per deixar-ho per un altre dia amb corda i la roca seca. 
Tornats doncs al collet del Sentinella seguim el camí de la dreta, però molt i en una nova cruïlla també seguirem a la dreta. 
Ara estem al camí de l'Hospital de Sang, planejant primer i pujant després ens porta a aquest indret carregat de llegendes i d'història. 
Travessarem aquesta gran balma i passem per la cova de la Cort Fosca. Bon complement de la balma, ja que també és molt gran. 
Sortirem de l'indret per la canal de l'atre costat i ens desviarem a l'esquerra del camí per a pujar el turó de la Cort Fosca, un turó molt destacat i visible des de molts indrets de la contrada. 
Després seguim el camí, travessem una pista, que a l'esquerra ens portaria al coll de Boix, però seguim un camí que ens porta directament a la carena i al camí Ral que la segueix. 
En arribar al petit collet de la Sesta Grossa deixarem el camí de la carena per seguir-ne un a l'esquerra, que després d'una estona de planejar, davalla directament per tal de deixar-nos a les portes de l'aparcament de l'Alzina del Sal·lari. 
HORARIS: 
de l'aparcament a la cova-avenc del Picarol: 05mn 
de la cova al coll de Tres Creus: 15mn 
del coll a la font de la Pola: 20mn 
de la font als Castellots de Tanca: 20mn 
dels Castellots al turó de l'Espluga: 25mn 
del turó de l'Espluga a l'avenc de l'Espluga: 15mn 
de l'avenc a la font del Bosquet: 15mn 
de la font al Castellot del Roure Llarg: 20mn 
del Castellot a la carena del turó del Pujol: 20mn 
de la carena a l'Hospital de Sang: 25mn 
de l'Hospital al turó de la Cort Fosca: 10mn 
del turó de la Cort Fosca a l'Alzina del Sal·lari: 35mn 
TOTAL: 3h 45mn 
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Alzina Sal·lari, Castellot de Tanca, turó de l'Espluga, font Bosquet, Castellot Roure Llarg, hospital Sang, turó Cort Fosca - Mura, Catalunya (España)- GPS track







 


 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada