Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 23 de gener del 2017

Balneari de Cardó, Creu de Santos, roca Foradada, Martells i ermites




 





 



Recomanable excursió circular per la serra de Cardó que ens portarà a visitar alguns dels seus indrets més bonics i característics. 
A part de les ruïnes del que en una altre època fou el balneari de Cardó, també passarem per la singular roca Foradada, les formacions rocoses dels Martells (amb una vista impressionant sobre el balneari), la Cassola del Diable, la Creu de Santos (amb una vista espectacular sobre el Baix Ebre), per varies fonts i ruïnes d'ermites: sant Sant Josep, Roc, Joan i Simó (ó de la Columna), aquesta la més espectacular de totes. 
Per camí també trobarem varies fonts i llocs de descans que recorden l'antiga esplendor de l'indret d'abans del 1967 que va ser l'any de tancament del balneari. 
És una veritable pena l'estat d'abandonament actual de tot l'indret, ja que no queda cap ermita sencera i és un patrimoni que ben restaurat podria ser una bona font d'ingressos per a la contrada. 
El que subscriu aquestes ratlles va conèixer l'indret abans del 1967 i li va caure l'ànima als peus en veure, 51 anys després, l'estat actual de tot plegat. El balneari abandonat, les ermites enrunades, i totes les fonts i bancs dels camins menjats per la vegetació. 
Fa especialment llàstima veure l'estat de la magnifica construcció de l'ermita de Sant Simó l'Estilita o de la Columna i pensar en el profit que en altres indrets traurien d'una construcció com aquella. 
Per apropar-nos al balneari de Cardó ens hem de situar a Rasquera i seguir la carretera que en uns 9 kms ens deixa davant de l'entrada al balneari i de l'antiga planta embotelladora. 
Allí veurem que surt una ampla pista amb un cartell que diu "recorregut de les ermites", seguim la pista i molt aviat ja veiem la singular silueta de l'ermita de Sant Simó. 
Indret important del recorregut i que cal remarcar: la pista fa un revolt a la dreta i recta surt una pista-camí (amb una cadena) i a l'esquerra hi ha una petita construcció. doncs be, entre la construcció i la cadena surt un imperceptible camí, sense cap mena de senyalització (potser hi ha una petita fita) és el que hem de seguir. Aquest camí al començament esta una mica menjat per la vegetació, però molt pocs metres més endavant esdevé un camí molt ben marcat i sense cap mena de problema per a seguir-lo. 
Com a referència cal dir que hem de passar just per sota de la paret sobre la qual hi ha l'esmentada ermita de Sant Simó. 
Seguint el camí passarem per una font (que no raja) i pocs metres després arribem a les ruïnes de l'ermita de Sant Josep, just per darrera les ruïnes seguirem un camí que ens porta a una nova font (aquesta raja una mica) amb els bancs de pedra mig menjats per la vegetació i més endavant els xiprers ens anuncien que arribem a una nova ermita, la de Sant Roc. Si la de Sant Pere estava mig amagada entre les roques, aquesta està en un bonic i petit replà i amb una font que també raja una mica. Aquest indret és molt bonic, i més abans quan només hi havia els xiprers. 
Seguim el camí i a continuació hem d'estar atents a una cruïlla, amb un patit indicador que ens assenyala a l'esquerra el camí a la roca Foradada. Pràcticament no es veu fins que hi ets molt a prop, però la seva grandària és considerable i el camí et deixa sota mateix de l'arc del forat. 
Tornem a la cruïlla i seguim el camí: Si volem pujar als Martells el deixarem per seguir un poc marcat corriol, senyalitzat amb algunes fites que ens hi porta. Paga la pena anar-hi ja que a part de gaudir de les formes capritxoses de les pedres també gaudirem d'una vista fantàstica. 
Ara el camí ja és més evident i ens porta a l'indret de la Cassola del Diable on ens retrobem amb el camí que hem deixat per pujar fins els Martells. 
Aquest indret consisteix en una pineda molt bonica, situada en un replà de la muntanya. 
Un nou i petit indicador ens assenyala el camí a la Creu de Santos, una pujadeta ens deixa dalt del llom de la muntanya i per fi veiem el cim de la Creu de Santos, sembla una mica lluny, però hi arribarem abans del que ens pensem. 
El camí molt ben marcat, baixa uns metres, per tal d'arribar a prop d'un coll i després torna a entrar a dins del bosc i va contornejant la base del cim. 
Petites pujades i baixades arribem a una cruïlla, si girem a la dreta tornaríem al balneari. Més endavant ens trobem amb una nova cruïlla, en aquesta si seguim recta aniríem a la font de l'Oliver (indret per on passarem més endavant). 
Seguim a l'esquerra, i ara ja comencem a pujar decididament vers el cim. Després d'una forta pujada sortim del bosc i arribem a un collet. Som a prop del cim. 
Seguim el camí, una nova cruïlla a la dreta ens indica el camí que seguirem després. 
Pugem els últims metres i arribem al doble cim de la Creu de Santos, en un hi ha el vèrtex geodèsic, una creu de ferro, el llibre registre, un pessebre i a l'altre punta, una mica més lluny hi ha una sola creu. al mig de les dues cotes hi ha una petita construcció d'observació. 
La vista és molt extensa, estem gairebé a 1000 metres d'alçada i molt a prop del mar, és dominen grans extensions de terreny, remarcant l'últim tram del riu Ebre i una part del Delta (la barra del Fangar) i a l'altre riba del riu, tenim el massís dels Ports i el Caro. 
Tornem a la cruïlla esmentada i girem a l'esquerra per seguir un poc marcat corriol. En alguns punts es perd una mica, però les fites ens van marcat la direcció a seguir, fins que hem de deixar el corriol que ens indiquen les fites per girar a la dreta i baixar al fons de la petita barrancada on trobem un camí molt ben senyalitzat que no deixarem fins arribar a la font de l'Oliver. 
Aquesta font tampoc raja, però l'indret era important, i la font està emmarcada per unes parets de pedra i amb uns graons que baixen fins la font. Novament la vegetació s'està menjant l'indret. 
A la dreta veiem el camí que ens portaria a la cruïlla esmentada anteriorment i a l'esquerra segueix el camí que seguirem i que en fortes llaçades ens fa perdre alçada. 
Aquest camí desemboca a la pista que hem agafat tot just començar l'itinerari. 
si seguíssim a l'esquerra ens portaria a Tivenys. a la dreta ens posta novament al balneari. Abans però visitem el que queda de l'ermita de Sant Joan. 
Poc abans d'arribar al final del trajecte, fem una escapada de 10 minuts per a pujar a l'ermita de Sant Simó o de la Columna. No podríem marxar sense haver-hi pujat!! Durant l'excursió hem visitat indrets molt bonics, però aquest, crec que els supera a tots!! 
HORARIS: 
del Balneari a la roca Foradada: 1h 15mn 
de la Foradada a la Creu de Santos: 1h 45mn 
de la Creu de Santos a la font de l'Oliver: 35mn 
de la font de l'Oliver a l'ermita de la Columna: 50mn 
de l'ermita al balneari: 16mn 
TOTAL: 4h 40mn
També podeu seguir aquest itinerari i veure el mapa i la gràfica a:
Wikiloc - ruta Creu de Santos, roca Foradada, Martells i ermites - Benifallet, Catalunya (España)- GPS track









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada